Hem -Välkommeninfo -Museum -Bilder -Aktuellt -Aktiviteter -Föreningen -Utvecklingsgruppen -Protokoll -Stadgar -Länkar
Kartor - -Uthyrning
Skolträff och nationaldagsfirande

Lördagen den 6 juni, naturligtvis, firades nationaldagen. En dag som numera är helgdag.
Denna gång hade firandet i Sörbyn en annorlunda utformning. Skolan i Sörbyn bedrevs i det hus som numera är Hembygdsgården åren 1925-1969. Det är alltså 40 år sedan skolan i Sörbyn lades ned. Detta måste naturligtvis uppmärksammas.
Förberedelserna för denna hågkomst inleddes tidigt hösten 2008 med att söka fram gamla klasslistor och skolbilder. Arbetet underlättades inte av förändrad kommunindelning, men lyckades över förväntan. Därefter vidtog det mödosamma arbetet med att
- sammanställa listorna i ett dokument
- ta fram nuvarande namn där huvuddelen av flickorna bytt efternamn
- nuvarande adresser
- montera bilder på ett publikvänligt sätt
- samt inte minst att identifiera vem som är vem på respektive foto.
Det arbetet har tagit många dagar.
Så var det äntligen dags!
Mat och fika var ordnat.
Hembygdsgården öppnades 11.00 och de första besökarna anlände 10 minuter senare. Antalet besökare blev totalt cirka 200 stycken varav tidigare elever cirka 70. Merparten av dessa inledde med kaffe och hembakt bröd.
Kommunalrådet Olle Lindström höll talet till fosterlandet ståendes i en trilla. I sitt tal var han tveksam om det skulle firas att det var 40 år sedan skolan lades ned. Därefter belyste han förändringarna i dagens samhälle, samhörigheten mellan människor, vårt historiska arv och vår fina natur. Talet avslutades med överlämnande av gåvor i form av standar och en glasskål.
Naturligtvis sjöngs därefter nationalsången.
Efter fotografering var det så dags att öppna det gamla klassrummet för tidigare elever och övriga besökare. Där premiärvisades bildutställningen. Här utväxlades många gamla minnen under samtal under kära återseenden.
Häften med en kort historiebeskrivning och med alla klasslistor återgivna såldes. Styrelsen överväger att komplettera häftet med bilder samt fler uppgifter och att därefter utge det i bokform.
Efter detta besökte många försäljningen av lotter och hemslöjd. De fortsatta samtalen krävde även mera mat och fika. Utbudet var rikligt.
Utomhus besöktes utställning med får och höns samt hamburgargrillen.
En oförglömlig dag som denna hade inte blivit verklighet utan många människors mycket stora och mindre stora arbetsinsatser. Förteckningen över dem är lång. Styrelsen och alla deltagare vill rikta ett stort och varmt tack till dessa.

Håkan Nilsson text och foto

trilla
icon Sörbyn/Sundsnäs Hembygdsf., Sörbyn 10, 961 97 Gunnarsbyn, Tel: 070-660 11 47  E-post
Tel:    Skriv ut